lördag 2 februari 2013

Att pitcha sin bok

Omslaget till medlemstidningen
Läseposten denna månad. 
"Och vad handlar den om?"

Den frågan kommer naturligtvis med en gång när jag berättar att jag ska ge ut en bok. Och jag har fortfarande inte lyckats träna in någon klockren pitch.

Jag tycker att det är svårt att sammanfatta det jag har skrivit på ett intresseväckande och säljande sätt. Det tycker nog de flesta av oss när vi ska berätta om våra skrivprojekt?

Slottet av is har flera lager i berättelsen och jag vet aldrig riktigt om jag ska berätta om den yttre handlingen eller nämna något om den mer psykologiska delen. Jag vill helst inte skriva läsaren på näsan, utan att var och en ska få göra sin egen tolkning av historien. Till det kommer att jag oftast skriver om djupt personliga ämnen (om än inte självbiografiskt) och det gör också att det kan vara svårt att med några rappa meningar sälja in boken.

När jag läste säljtexten till Slottet av is hos Barnens Bokklubb blev jag därför väldigt glad.

Jag tycker att Lisa Jannerling, som skrivit texten till medlemstidningen, hade lyckats att fånga in det jag tycker är viktigt i min egen berättelse. Mötet mellan fantasy och realism, den sagoaktiga stämningen, referenserna till klassisk barnlitteratur och det lite svarta och sorgliga stråket som finns i boken. Hon skriver bland annat:

"Slottet av is är en riktig saga som för tankarna till Mio min Mio och Narnia, men som samtidigt är något helt eget. Här finns en fin och lite sorglig vardagsberättelse om svåra familjerelationer, oförstående vuxna och bräcklig syskonkärlek. Det handlar också om att hitta modet och styrkan inom sig själv – även om man verkligen inte vill vara någon hjälte. Men här finns också magi, cirkusromantik och Alice i Underlandet-känsla."

Hela texten kan man läsa i medlemstidningen HÄR.

Jag tänker nog sno lite ur den när jag ska träna in den där proffsiga pitchen.

(Och PS – jag tror att Slottet av is går att beställa genom Barnens Bokklubb nu? Klicka HÄR. )

6 kommentarer:

 1. Nu är boken beställd genom Barnens Bokklubb! Det ska bli roligt att få den i min hand!

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastiskt vacker beskrivning. Jag blir riktigt sugen på att läsa!

  SvaraRadera
 3. Men åh, vad kul att du tycker att jag lyckades beskriva boken bra! Jag försöker att inte tänka på att författarna ibland läser det jag skriver om deras böcker, det blir alldeles för läskigt. Sno på du, haha ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, då stjäl jag som attsingen. Jag är väldans glad över den fina presentationen och så maffigt det kändes att få se boken på omslaget till Läseposten för slukaråldern! MVH odrägligt stolt

   Radera