lördag 23 februari 2013

Den naiva berättaren

Ett berättartekniskt grepp som jag är väldigt förtjust i är "den naiva berättaren". När författaren låter läsaren förstå mer än berättarjaget blir läsaren medskapande och den egentliga historien försiggår till stora delar i undertexten. Den här berättartekniken passar speciellt bra i barnlitteratur tycker jag, eftersom det är enkelt att göra barnet som berättar lite yngre eller mer naivt än läsaren.

Ulf Starks underbara lilla bok Storebrorsan är uppbyggd precis på det här sättet. Lillebror avgudar sin storebror och talar om för läsaren hur snäll storebrorsan är. Men som läsare anar man att brodern kanske inte är riktigt så schysst och lojal som lillebror tycker. Och med detta grepp skapas en intressant dynamik i en annars ganska enkel historia.

2 kommentarer:

 1. Fasen också. Jag som precis beställt två rejäla paket från Adlibris, den här hade jag gärna tagit med. Stark och Lepp i kombination, och en historia om bröder, toppen!

  Ulf Stark är verkligen underbar. Men hans vackra saga Amos och Soma får jag inte läsa längre för min äldste son, den är alltför otäck och sorglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag rekommenderar den varmt, det är en nyupptäckt storfavorit. Amos och Soma har jag dock inte läst, den får jag leta rätt på vid nästa bibblabesök!

   Radera