torsdag 7 februari 2013

En person jag vill se på stol nummer sju i Svenska Akademien


Linda på enligt O har gett förslag på kvinnor som skulle passa på den lediga stol nummer sju i Svenska Akademien. Hon uppmanar ledamöterna att fundera över sammansättningen i Akademien och hur den påverkar deras arbete. (Läs: Män som väljer manliga Nobelpristagare kanske är något av ett problem år 2013?) Det var ett riktigt bra initiativ, och jag vill inte vara sämre. 

Så kära ledamöter i Svenska Akademien, låt mig presentera en person jag gärna skulle vilja se på stol nummer sju: 

Litteraturprofessorn, författaren och översättaren Maria Nikolajeva.

Maria Nikolajeva var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet under åren 1999-2008. År 2008 fick hon en professur i barnlitteratur vid University of Cambridge. En professur vid ett av världens mest framstående universitet är en merit hon skulle vara helt ensam om i Svenska Akademien. Till det kommer att hon skulle tillföra en kompetens som saknas i den nuvarande sammansättningen: kunskap om barnlitteratur.

Förutom sina internationellt erkända litteraturvetenskapliga meriter har Maria Nikolajeva bred språklig kompetens. Hon är född och uppvuxen i före detta Sovjetunionen och behärskar således – förutom svenska – ryska och engelska. Hon har desutom gett ut flera skönlitterära verk.

Maria Nikolajeva har akademiska och språkliga meriter som jag skulle vilja påstå överglänser de flesta av de nuvarande ledamöterna i Akademien. Att välja in Maria Nikolajeva i Akademien skulle dessutom jämna ut den sneda könsfördelningen bland ledamöterna. Jag har svårt att se att man på objektiva grunder skulle kunna förbigå hennes namn i urvalsprocessen.  

11 kommentarer:

 1. Utmärkt förslag! Har läst hennes The magic code. Mycket bra för skrivandet...

  SvaraRadera
 2. Åh ja hon är ett mycket lämpligt förslag tycker jag med!

  SvaraRadera
 3. Ja, heja dig, Maria Nikolajeva! Nu håller vi tummarna för att Peter Englund och co vågar tänka lite utanför boxen den här gången.

  SvaraRadera
 4. Jag röstar ja! Känner inte till henne men du har övertygat mig. Tycker att hon låter som ett ypperligt val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Hoppas att Peter Englund också blir övertygad. Som jag just mejlade – ifall han av någon outgrundlig anledning inte skulle läsa min blogg just idag.

   Radera
 5. Ett hejdundrande bra förslag. En hyperkompetent kvinna som är akademiker ut i fingerspetsarna. Precis vad Svenska Akademien behöver. Jag har haft den stora glädjen att vara hennes elev på flera kurser.
  Imorgon mailar jag också den gode herr Englund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha läst Maria Nikolajevas litteratur i flera kurser om Barn- och ungdomslitteratur på universitetet så är jag helt på din sida, Janina - hoppas förslaget gillas av den goda akademien.

   Radera