söndag 3 februari 2013

Kvällens godnattsaga

Blev en älskling från min egen barndom: Den underbara pumpan av Lennart Hellsing, illustrerad av Svend Otto S.

Boken är tryckt år 1981, så jag måste varit två-tre år när jag fick den. Och jag har ännu inte tröttnat på den. "Storbjörn hade ett par stövlar av guld och Lillbjörn hade ett par stövlar av silver." Rytmen, upprepningarna, den trygga berättarrösten och den filosofiska undertonen fascinerar mig fortfarande.

Och det känns fint att det är en av min yngsta sons favoriter också. Cirkeln är sluten, lite Lejonkungen-aktigt sådär.

Den finns inte i nytryck, men om du ser den på ett antikvariat: knip den omedelbart, om du så behöver knö ner någon på köpet. 

8 kommentarer:

 1. Bra med tips - och bra leta-anledning för att gå in på fina antikvariat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade. Det är lätt att de gamla barnböckerna glöms bort i bruset av allt nytt. Jag ska försöka bli bättre på att tipsa om gamla pärlor också, såna som fortfarande håller trots många år på nacken.

   Radera
 2. ååå den hade jag glömt. tack för återupplivat barndomsminne!

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte precis skriva det Anna skrev. Den här boken minns jag så väl. Hade ingen aning om att Lennart Hellsing stod bakom den. Måste låna den snarast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Bilderna är inte jättespeciella, men den fina texten och berättelsen bär boken. Fin inspiration för en bilderboksförfattare skulle jag tro!

   Radera
 4. Det är en av mina absoluta favoritbarnböcker från barndomen i början av 80-talet. När jag såg bilden i blogginlägget blev jag direkt alldeles varm och utbrast ÅHH! /Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Den är verkligen superfin.

   Radera