torsdag 21 mars 2013

Bedårande månulvar


Jag känner mig liksom stolt över det fina mottagandet Malin Ahlins debutbok Månulvarna har fått. Inte för att jag på något sätt har rätt att göra det.

Men det känns som att Malin är lite "min" illustratör också, även om hon och jag aldrig gjort något publicerat ihop. Malin har nämligen gjort min tjusiga bloggheader (och den gamla headern jag hade förut, flickan på bokhögen.)

Att jag gillade Månulvarna kom alltså inte direkt som någon överraskning. Jag har ju alltid tyckt att Malins illustrationer är bedårande.

I Månulvarna visar Malin upp sina kvalitéer som illustratör. Det är en charmig och välkomponerad bilderbok, full av värme och humor både i text och bild. Den mörka natthimlen, den lysande månen, de små surrealistiska detaljerna och leken med proportioner: allt skapar tillsammans en särskild stämning. Jag tycker att det är lite Maurice Sendak möter Sven Nordqvist över bilderna. Och månulven med mustasch och förkläde, han (hen?) är ju bara helt underbar.

Bedårande var ordet. 

4 kommentarer:

 1. Åh! Tack så jättemycket Janina! Sven och Maurice har definitivt med- och omedvetet medverkat i skapandet av illustrationerna.

  Jag hoppas att vi någon vacker dag får samarbeta. Det vore så skoj!

  SvaraRadera
 2. Jag har beställt den till jobbet och är så nyfiken på den. Tyvärr kommer ju biblioteksböcker så lååååångsamt fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du beställt den, tror den kommer göra succé!

   Radera