torsdag 7 mars 2013

Kvällens godnattsaga: Legenden om Sally Jones

Kvällens godnattsaga är en bok som jag inte riktigt vet vad jag tycker om. Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius vann Augustpriset 2008 och jag har hört många personer tipsa om den.

Hur som helst. Det är definitivt en speciell bok och illustrationerna och stämningen är fantastiska. Genremässigt ligger den mellan serieroman och bilderbok, och det är ett intressant grepp. Men ibland tycker jag att texten känns återberättande snarare än gestaltande. Det vimlar av namn och detaljer som egentligen inte är nödvändiga för handlingen och språket är stundtals väldigt ålderdomligt och svårtillgängligt.

Så jag vet alltså inte riktigt om jag tycker att den är underbar eller lite småjobbig. Barnen då? De gillar och tycker att boken är spännande. Och jag försöker modernisera språket lite under högläsningen så att de ska kunna följa med lättare.

Har du läst Legenden om Sally Jones och vad tyckte du?

4 kommentarer:

 1. Jag älskar Legenden om Sally Jones och brukar bokprata om den för mellanstadieelever som också har älskat den sorgliga berättelsen. Visst har boken ett lite ålderdomligt språk och ibland spretar den lite. Till viss del tror jag att stilen är medveteten. Bokens titel Legenden... ger en föraning om ett retrospektivt, ålderdomligt berättande. Boken stora styrka är dock bilderna tycker jag. De är helt fantastiska. Kanske hade en duktig redaktör kunnat hjälpa författaren att strama upp texten något. Wegelius fick Augustpriset för Legenden om Sally Jones 2008, men det visst du säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att stilen är medveten men vissa meningar känns lite väl krångliga för att över huvud taget finnas i en barnbok.

   Jag lånade den på biblioteket och där måste den ha stått på bilderböcker eller 6-9 för annars hade jag inte lånat hem den till mina barn. Men jag ser på Adlibris att den är klassad som 9-12 där. Jag tycker nog att den passar bättre för 9-12, rent språkligt än för barn i samma ålder som mina. Så jag förstår att du bokpratar om den för mellanstadiet.

   Hur som helst är det en intressant bok som utmanar ifråga om genre och ålder. Och mina barn har definitivt behållning av den, språket till trots.

   Augustpriset - I know, jag skrev det i bloggtexten! Och det däringa priset trissar ju alltid upp förväntningarna.

   Radera
 2. Sent omsider kommenterar jag. Jag läste om Sally för mina söner nu i vintras. De var då nästan nio och sex år, och de var båda intresserade av boken, de hade inga problem med ålderdomligt språk. Å andra sidan har de sällan det, faktiskt. Det viktigaste för dem tycks vara berättelsen, de verkar strunta i att de inte förstår alla ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så praktiskt! Min sjuåring frågar ofta om ord han inte förstår, han är genuint språkintresserad och ordvitsar tex gärna, gillar att vrida och vända på ordens betydelser. Charmigt, men passar inte alltid jättebra när man högläser. Och storebrorsan håller på att bli galen ibland.

   Radera