torsdag 14 mars 2013

Onsdagens Khemiri-citat

Jonas Hassen Khemiri, alla kulturtanters älskling, var förstås bedårande på scen i går.

En sak han sa etsade sig fast särskilt hos mig.

"Under en stor del av mitt liv såg jag inte det som hände mig som struktur, därför att jag inte ville att vårt land skulle vara så."

Detta apropå den diskriminering och det förtryck som han upplevt på grund av sitt tunisiska namn och utseende.

Det där slog an någonting hos mig, för jag har delvis samma upplevelse. Det tog lång tid innan jag ville se att kvinnor särbehandlas negativt. För jag ville inte att det skulle vara så.

Det var lättare att hitta förklaringen hos mig själv eller hos andra kvinnor. Att vi inte tog för oss tillräckligt, att vi var pratade för tyst eller för högt, sa fel saker. När det i själva verket handlade om samhällsstrukturer och makthierarkier. Och det inte alls var oss det var fel på.


6 kommentarer:

 1. Word.
  Usch, jag blir ilsk bara jag tänker på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blir också ilsk. Både på orättvisor och på hur svårt det kan vara att få syn på dem.

   Radera
 2. Ja men precis så känner jag att jag gjort och gör lite fortfarande, även när det kommer till mig själv. Kanske är felet ett tankefel hos mig, kan jag göra bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många gånger kan det handla om andra saker än att du gör "fel". Även om det såklart kan vara så också, ibland. Mitt tips är att läsa in dig på härskartekniker och börja analysera när de används. Och försök att lägga märke till vad som händer när en kvinna tar plats i ett sammanhang där män är vana vid att ha makten. Då kommer du antagligen upptäcka att det finns ett mönster. Och att det mönstret ofta handlar om att de som har makten känner sig hotade, sällan om att det är du som är för feg/svag/stark/mjuk/hård.

   Radera
 3. JA. Strukturerna, alltså. Vi måste göra något åt dem.

  Tycker (likt de andra kulturtanterna) så mycket om hur Khemiri med sitt vältaliga, ödmjuka och lågmälda sätt väcker diskussion. Han skulle förmodligen kunna övertyga mig om vad som helst. Kan vi inte släppa honom lös i riksdagen så att det kan bli lite mer av vältaligt engagemang i politiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag räknar mig själv som en kulturtant, hehe. Fast i en någorlunda ung kropp.

   Det var någon som skrev en sak på Twitter som jag tyckte var tänkvärd. Att Khemiris text fick sådan spridning eftersom den var litterär, och att den därför berörde på ett sätt som en facktext aldrig hade kunnat göra.

   Så kanske befinner han sig ändå precis där han ska: i den litterära världen där han skapar stort engagemang och berör människor med sina texter.

   Radera