tisdag 12 mars 2013

Påverka mer på mindre förlag än på större?

Ibland hör man folk säga att man har bättre möjligheter att vara delaktig i utgivningsprocessen på mindre förlag, i allt från formgivning till PR.

Nu har jag ju ingenting att jämföra med, eftersom min enda erfarenhet är att ge ut böcker på Bonnier Carlsen. Men jag har i alla fall känt mig väldigt delaktig i hela processen med utgivningen av Slottet av is.

Alla omskrivningar och korrekturändringar har varit förslag som det alltid funnits möjlighet att ha en dialog om. Processen med Jonna Björnstjerna, min illustratör, var ett enda stort bollande och skissmejlande där alla fyra (förläggare, redaktör, författare och illustratör) kom med synpunkter och enades om viktiga beslut som till exempel omslag. Säljtexten och baksidestexten stämdes också av med mig.

Inför släppdatum nu den 30 mars har jag haft en hel del mejlkontakt med Tove, som är PR/informationsanvarig på BC. Jag har fått se utkast till pressutskick och fått full insyn i vad som är på gång.

Vad är era erfarenheter, ni som har blivit publicerade på antingen stort eller litet förlag? Har ni känt er fullt delaktiga eller har ni ibland önskat att ni kunde påverka mer?

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är en klar skillnad! Från Sveriges största, Rabén, till 2 mycket mindre, Gilla böcker och Lilla Pirat. Och jag menar då inte att jag inte var involverad och delaktig på Rabén för det var jag absolut, i allt det som du tar upp. Redigering, skriva baksidestext, vilket omslag man väljer, rubb och stubb. Det har inte bara presenterats för mig.
  Men av helt solklara anledningar - Rabén ger ju ut en massa titlar varje säsong, och det gör inte Pirat och Gilla - så är det större möjligheter att fokusera mer på varje enskild hos de mindre förlagen. Författaren kommer in tidigare i beslutskedjan.
  Jag skulle säga att jag får vara med och bestämma om exakt samma saker nu på de mindre förlagen som på det stora, men att jag får vara med lite tidigare och lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant att höra den jämförelsen. En lite tightare och mer personlig kontakt på de mindre då, helt enkelt, om jag tolkar dig rätt.

   Vad spännande bokhösten blir för dig med utgivning på två helt nya förlag!

   Radera