måndag 4 mars 2013

Skriv bättre blogginlägg

Jag tycker att det är svårt att skriva bra bloggtexter. Att skriva för bloggen är verkligen helt annorlunda än att skriva andra typer av texter. Det ska vara kort, snärtigt, personligt och gå lätt att skumläsa.

Jag har ägnat mig åt sakligt, formellt och objektivt skrivande i mitt yrke under många år, och ibland tror jag att det spökar för mig. Det här informella skrivandet som bloggandet innebär, ibland är det svårt att få till. Men det är också därför det är så roligt!

Via utmärkta bloggen Fabulerat hittade jag den här matnyttiga guiden om hur man kan skriva bättre texter för webben. Jättebra tips! Till exempel på hur man kan anpassa sina texter efter det mer rastlösa läsande som sker på webben. Jag ska skriva ut och lusläsa. 

8 kommentarer:

 1. Tack för jättebra länk! Har just skrivit ut och ser fram emot att lusläsa.

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du gillade tipsen! Jag har också lusläst (såklart). Som lärare är jag också van vid ett mer formellet språk, men tycker att det är härligt att frigöra mig från det i min blogg. Så länge man vet reglerna får man lov att bryta mot dem i sitt eget skrivande, sådan är lagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Och bloggandet är en kommunikationsform som närmar sig det talspråkliga och då är reglerna färre. Det står också i lagen.

   Radera
 3. Jag tror det är viktigt att hitta sitt sätt, även om det kanske inte alltid följer de där optimala bloggformatet. Själv kan jag ibland sakna lite mer utförliga blogginlägg. Sen gillar jag ju att skriva mycket själv och då tänker jag att det kanske inte är många som orkar läsa allt det här, men för min egen skull har jag fått ur mig något jag gick och bar på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en intressant synpunkt och det tycker jag att du har helt rätt i. Själv gillar jag egentligen också lite längre, resonerande blogginlägg. Både att läsa och att skriva. Men jag tänker ofta att jag borde försöka korta ner mina bloggposter. Men kanske behöver jag inte alltid det, då.

   Radera
 4. Tycke det är skitsvårt att få till en intressant blogg...
  En del verkar ha det naturligt i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ÄR svårt. De som bloggar personligt och vågar ta ut svängarna lite tycker jag oftast lyckas bäst. Och så tror jag att man blir bättre ju mer man tränar, som med det mesta.

   Radera