söndag 26 maj 2013

Ett absolut måste för dig som skriver/vill skriva för barn och unga!

skirva för barn, barnboksförfattare, bli författare, ungdomsboksförfattare
Det har kommit ut en ny skrivhandledning: Så skriver du för unga av Ylva Carlsdotter Wallin.

Jag håller på och läser den just nu och är helt begeistrad. Och jag inser att nu kan jag lägga ner min egen blogg och gå och dra något gammalt över mig.

Nädå.

Men Ylva Carlsdotter Wallin har en syn på barnlitteratur som jag delar. Dessutom har hon ett gediget kunnande och hon lyckas blanda skrivtips med litteraturvetenskapliga resonemang på ett aptitretande och pedagogiskt sätt. Hon tar sig an ämnet så tydligt och initierat att jag blir både inspirerad och imponerad.

Jag är så glad över att det kommit en skrivhandledning som inte bara fokuserar på författarens hantverk (för det är ju samma både för barn- och vuxenförfattare), utan också på de särskilda problem som man man brottas med när man skriver för unga. Frågor som tas upp är till exempel bilderbokens särskilda form, hur man gör för att skriva lättläst eller hur man ska tänka kring målgrupp, ämnesval med mera. Boken innehåller också intervjuer med flera framgångsrika barnboksförfattare, bland annat Martin Widmark och Jenny Jägerfeld.

Skrivtipsen i boken genomsyras av en respektfull och empatisk barnsyn. Och det är också något som är viktigt för en barnboksförfattare menar jag; att hitta barnet inom sig, och liksom förhålla sig till det på ett ömsint sätt. Att inte vara överslätande, ironisk eller kritisk mot det där oerfarna barnet man en gång var. Därför är jag glad över att den här boken så tydligt poängterar vikten av att stå på barnets sida.

Den här boken är ett absolut måste för dig som skriver för unga, eller som drömmer om att göra det! 

5 kommentarer:

 1. Åh!!! Tack - den ska jag genast köpa!

  SvaraRadera
 2. Underbart underbart! Tack för tipset :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, den är super, spring och köp!

  SvaraRadera
 4. Åh, blev inspirerad att läsa just sånt när min läslust i övrigt tryter. Var ute och kollade efter den på lunchen, men fanns inte. Får nog köpa på nätet. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Jag är väldigt sugen på den och är så glad att det har kommit en bok om just det, att skriva för unga.

  SvaraRadera