tisdag 17 september 2013

Bloggare rasar mot gammelmedia

I dag har jag rasat på Twitter. Eller äsch, det har jag inte alls det, men det är ett så härligt ord att jag tar varje tillfälle i akt att få använda det. Löpsedels-vibbar, liksom.

Hur som helst. Jag kanske inte har rasat men jag har varit lite upprörd över dessa två grejer:

1. Dagens Nyheters barn- och ungdomsboksbevakning. Som verkar ha gått upp i rök. Någon hade hört att den numera är flyttad till lördagar. Det hela synes något oklart. Det kan i alla fall konstateras att de senaste veckorna har barnboksrecensionerna lyst med sin frånvaro i DN. Och det är urbota trist.

2. Den här formuleringen i en recension i Svenska Dagbladet: "Den är inte stämplad ”ungdomsroman”, men det är en utmärkt sådan. För den sofistikerade läsaren blir det ibland lite för mycket av... tja, alltihop."

Alltså, vuxenroman med brister = utmärkt ungdomsroman. Det som är för mycket för den "sofistikerade läsaren" duger bra åt ungdomar. Eller exakt hur menar recensenten? Jag tycker att det är svårt att tolka honom på något annat sätt. 

Och med tanke på att Jens Liljestrand gjorde en liknande vurpa i höstas när han recenserade Sara Kadefors nya (och lyckades med det väcka en hel del arga reaktioner) så är jag uppriktigt förvånad över att både recensent och redaktör tycker att en sådan här formulering känns vettig.

Så, slut på rasandet. 

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ett förtydligande här: Det är inte Jens Liljestrand som lyckats med detta igen. Utan en annan recensent. Men det är lika illa för det och den nu aktuella recensenten borde absolut få äta upp ett och annat!

   Radera
 2. Ja, jag förstod att det var en annan. Och jag mailar faktiskt ett artigt men tillrättavisande mail till Dagens Nyheter i detta nu ...
  Publicerar det också på min blogg.
  Med den lilla makt jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hopps! Menar så klart SvD :) mailet hamnade i vart fall rätt ...

   Radera
 3. Det här hade jag missat! Det är så himla trist. Jag minns att jag läst i kurslitt om historia barnlitteratur att DN hade mycket bevakning och till och med barnpanel. Dvs de lät både barn och vuxna tycka till!

  Jag ska skriva om detta på min blogg också for sure!

  SvaraRadera