tisdag 10 september 2013

Lasse och Maja får se upp


För nu är Stål-Stella här!

Maria Frensborg, som tidigare har skrivit böckerna om Ellen, har nu kommit ut med två böcker i en ny lättläst serie. Precis som i böckerna om Lasse och Maja består intrigen av ett mysterium som ska lösas av två barn. Detta sker i en liten och idyllisk stad (som presenteras på en karta i början av boken). Och persongalleriet då? Jo, förutom de mysterielösande ungarna finns det ett gäng färgstarka vuxna (som också presenteras med namn och bild i början av boken).

Jaha, men har vi inte sett det förut, kanske du tänker nu och suckar lite uttråkat. Men det ska du inte alls göra!

Frensborgs böcker (illustrerade av Ingrid Flygare) är nämligen roliga och välskrivna. De är mer färgstarka och humoristiska än Lasse-Majaböckerna och språket är lite mer avancerat. Stål-Stella, huvudpersonen, är dessutom något så coolt som en tjej som gillar bergsklättring och majsormar OCH är en superhjälte. Och Dockvik, den fiktiva norrländska staden där historierna utspelar sig, är förtjusande. Där stöter vi nämligen på en skofabrik, en linbana, surströmming och en galen gubbe vid namn Tok-Affe. Lite mer zest än Valleby, eller hur?

För de barn som älskar Lasse-Majaböckerna (vilken unge gör inte det?) men är redo för lite mer tuggmotstånd, är de här böckerna perfekta. De fungerar både att läsa själv eller att läsa högt tillsammans med en vuxen.

4 kommentarer:

 1. Grymt spännande! Ska spana in på jobbet. Väldigt bra att veta också, för mig i egenskap av säljare ... ;)

  Kraaam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Nu har du ett ess i rockärmen när någon kommer in och frågar efter Lasse-Majas detektivbyrå. Kram!

   Radera
 2. Vad roligt! Min lillebror har gillat Lasse-Maja tidigare, men börjat tröttna. Det här boktipset ska jag föra vidare till mamma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna tipsa! Hoppas att brorsan gillar.

   Radera