lördag 28 september 2013

Mässrapport del 2 - monterprat, tv-oskuld och förlagsmiddag

Dagen började med frukost och jag kändisspottade i matsalen. Lotta Olsson, (min favortitkritiker från DN), Ebba Witt-Brattström, bloggaren Underbara Clara och Hanne Kjöller var några av dem som jag skymtade. Och det fanns lchf-mûsli på buffébordet! Lyx.

Efter frukost gick jag på ett seminarium om crossover med Magnus Nordin, Jenny Jägerfeldt, Lisa Bjärbo och David Wiberg. Yukiko Duke var moderator. Författarna fick berätta varför de skriver för ungdomar och vad som skiljer ungdomslitteratur från vuxenlitteratur. Det märks att crossover är hett, för den stora seminarielokalen var ganska fullsatt. På seminariet träffade jag Nina en kortis och vi pratade skrivande och förlag.

Efter seminariet skyndade jag vidare till VIP-rummet där jag hade möte med Maths Claesson och Catharina Wrååk som jag ska ha seminarium med på lördagen.

Lunchen blev en räkmacka på Heaven 23 med min fina lilla moster och hennes kompisar som är här och besöker mässan.

Efter ett till förberedande möte var det dags för det första samtalet i BC:s monter tillsammans med Stina Zethreaus och Amanda Hellberg. Vi pratade barnbokskritik och bloggande. Efter lite mickstrul kom vi igång rätt bra och sedan, vips!, så var tiden ute. Att 20 minuter kan gå så snabbt? Jag tyckte vi bara hann skumma på ytan av ämnet.  Och nej, jag var inte speciellt nervös. Monterpraten är ganska opretentiösa, folk kommer och går och det känns som att det är en tillåtande stämning. Efter monterpratet kom några rara läsare fram och ville ha en signerad bok och ta kort.

Snabb paus på rummet, byte av klänning och sedan upp till UR:s studio för intervju i deras livesändning från mässan. Mygga och tv-puder, jag skulle sitta på sladden till myggan eftersom jag inte hade någon ficka på klänningen, lite obekvämt, men vad gör man inte? Programledaren var superproffsig och vänlig och jag tror att det hela avlöpte ganska väl.

Jag skyndade vidare till mingel i Gothias bar för att träffa fina Christin Ljungqvist och Amanda. Amanda, jag och helt gäng med BC-folk fortsatte sedan vidare mot Törnströms privata rum där förlagsmiddagen väntade. Jag fick hänga lite med mina (också relativt färska) kollegor Fredrik Persson, Tove Berggren och Susanna Nissinen, det var himla roligt att träffa dem. Pija Lindenbaum var där också, och jag ville så gärna säga något vänligt till henne om hennes fantastiska böcker men jag blev så blyg.

Alla frågade hur det går att vara på mässan med mage i nionde månaden, men det går bra. Jag är frisk och pigg och dessutom är jag ruskigt envis om det gäller något jag verkligen vill.

När jag kom tillbaka till hotellrummet väntade min man Niklas där, han har tagit tåget ner för att komma och supporta mig på lördagen. Han ligger fortfarande och sover medan jag skriver det här nu på lördagsmorgonen.

Och nu är jag så sjukt hungrig och sugen på hotellfrukost att det är dags att göra revelj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar