måndag 21 oktober 2013

2013 års Augustprisnomineringar


De Augustprisnominerade böckerna i barn- och ungdomsklassen är: 

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund. (Lilla Piratförlaget)

Lex bok av Sara Kadefors. (Lilla Piratförlaget)
Snöret, fågeln och jag av Eva Lindström och Ellen Karlsson. (Hippo)
Jagger, Jagger av Frida Nilsson. (Natur & Kultur)
Maximilian och Minimilian av Klara Persson. (Urax)
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg. (Rabén & Sjögren)


Grattis till alla nominerade författare, illustratörer och förlag! 

Jag har faktiskt inte läst en enda av de nominerade i BU-klassen i år. Men jag är bekant med författarskapen, och det känns som intressanta och spännande val som juryn har gjort. Jag kommer att läsa alla böckerna men är framför allt nyfiken på Lex bok, så den tänker jag börja med. Sedan blir det nog Jagger, Jagger(Förresten, jag lade precis märke till att det bara är kvinnliga nominerade i år. Vad kan det bero på och vad ska man tycka om det?)

På vuxensidan vill jag absolut läsa Expeditionen - min kärlekshistoria av Bea Usma och Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Vad tycker ni om årets Augustnomineringar? Vad har ni läst och vad lockar mest/minst av de olästa?

6 kommentarer:

 1. Jag blev jätteglad över att Frida Nilsson och Sara Kadefors är nominerade. I synnerhet Frida Nilsson, jag tyckte jättemycket om Apstjärnan som kom för flera år sedan. Har inte läst den nya. Skall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Apstjärnan gillar jag också. Och jag gillar Sara Kadefors, såväl Nyckelbarnen som Sandor / Ida. Kul val!

   Radera
 2. Expeditionen - min kärlekshistoria läste jag på ungefär två dagar. Den stora versionen, med bilder och finfin layout. Stor älsk på den! Ett riktigt mysterium, sånt älskar jag! Förstår hennes besatthet.

  Sen tycker ju jag att Augustpriset är skevt, som det är nu. Med kategoriseringarna. Fackböcker för barn, pekböcker, bilderböcker, kapitelböcker, ungdomsböcker och ungvuxenböcker i en och samma kategori?
  Skevt.
  Det är dags att förändra. Gör om gör rätt, säger jag bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst blir det lite snävt. Det finns med största sannolikhet en massa "nästan-nomineringar", dvs böcker som fanns med i diskussionerna men inte nådda ända fram. Visst vore det kul om kategorin breddades så att fler BU-böcker kunde lyftas fram.

   Radera
 3. Jag reagerade också på att det bara var kvinnliga författare som nominerats i kategorin för barn och unga. Men vet inte heller vad jag ska tycka om det.
  Däremot tycker jag att det är beklagligt att det läggs så mycket fokus på skönlitterära kategorin och inte alls lika mycket på barn- och ungdomsklassen. Dessutom är det för många olika som får trängas i den kategorin, tycker att de borde dela upp den lite. Då kan fler böcker få möjlighet att synas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det här med kvinnliga upphovsmän återspeglar sannolikt att det är fler kvinnor än män som illustrerar och skriver för barn och unga. För visst är det väl så? Har ingen statistik att luta mig mot, utan går på känsla. Ändå lite märkligt att det blev en sådan homogen fördelning i år.

   En bra grej tycker jag dock var att det är flera av de små förlagen som fick nomineringar! Det är bra och viktigt med bredd i utgivningen. Flera av de mindre förlagen profilerar sig på ett annat sätt än de stora, med lite smalare titlar som sticker ut på ett annat sätt.

   Radera