tisdag 15 oktober 2013

Rapport från dagens skolbesök: Vad ligger utanför Undrien och fick du äta ketchup när du var liten?

I dag har jag träffat en hel drös med fina ungar igen. Den här gången i en femma. Upplägget var ungefär som vid förra besöket, men den här gången fick jag en annan typ av frågor på frågestunden.

Det var många som ville veta saker som ligger utanför texten i Slottet av is. Kan mormodern åka upp med hissen? Vad ligger utanför Undrien? Hur stort är Undrien? Kommer Lennys dotter komma ihåg att hon är Lennys barn, hon har ju tappat minnet?

Smarta och högst relevanta frågor, men ack så svåra att svara på! En del saker har jag inte reflekterat över själv, andra har jag en klar bild av. Men jag vill helst inte lämna information som ligger utanför berättelsen, läsaren ska få fundera på en del saker själv. Men hur förklarar man det för en ivrig femteklassare som jättegärna vill veta?

Men en sak kunde jag i alla fall svara på ordentligt: Nej, jag fick inte äta ketchup när jag var liten. Och inte godis heller. Precis som Lo, en av karaktärerna i Slottet av is, fick jag fruktpåse på barnkalasen och chilisås på korven.

"Gör aldrig så mot era framtida barn!" sa jag till eleverna. "Jag är fortfarande sur för det fast jag är 34 år i dag."

5 kommentarer:

 1. Hej! Fin blogg! Skulle vara roligt att följa den via RSS Feed, har du det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du gillar bloggen. Nej, det där med RSS har jag tyvärr inte fått att funka ... Sorry! Bloglovin däremot har jag lyckats installera.

   Radera
 2. Det låter väldigt kul att vara på skolbesök! Jag har läst om författare som varit i skolklasser där det varit väldigt svalt intresse för böcker och läsning, det gläder mig att det är precis motsatsen här. Mycket bra svar om ketchupen också!

  SV: Vi upplevde Mama precis som du säger. Barnet kändes snarare som en accessoar, och det var förvånansvärt lite fokus på just barnet. En väldigt stor del av Mama är mode & skönhet. Det vi kom fram till var att det finns många gamla ideal kvar, mamman som huvudansvarig för hem och barn och pappan som huvudansvarig för ekonomin och med en mer "skojig" roll. Däremot såg vi också att mamman uppmanades att ha en karriär, och gärna kombinerat med sitt moderskap (typ tillverka barnkläder eller liknande). På samma sätt uppmanades pappan att även vara väldigt engagerad i sina barn. Vi tolkade det som att de traditionella rollerna inte bytts ut, utan att det istället tillkommit andra roller ovanpå de gamla. Mamman ska vara huvudansvarig för hem och barn, men hon ska också göra karriär, och tvärt om. Lång utläggning, men kort sagt kom vi fram till det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant, tack för svaret! Finns uppsatsen att ladda ner någonstans?

   Radera