måndag 27 oktober 2014

En liten, liten smygande blogglust

Jag var på bloggträff med Kristina Sandberg på Norstedts häromdagen och efter det liksom smög sig en liten, liten blogglust tillbaka.

För mig är bloggandet som bäst när jag går och funderar på något svårt och lite abstrakt och behöver sätta ord på det. Och den där bloggträffen väckte sådana tankar hos mig. Om moderskap, kön, klass, sexualitet, kropp, skrivande, småbarnsår. Men jag måste tänka vidare och återkomma när de där abstrakta funderingarna har fått form.

Men till dess kan ni väl läsa Kristina Sandbergs Maj-trilogi? Den är fantastisk. Jag har skrivit om den andra delen i serien, Sörja för de sina, här. Och här har jag skrivit om varför jag tycker att en sådan här romanserie är viktig.

En annan sak jag vill skriva om är att vi har ett klassikerprojekt hemma hos oss. Jag visste inte först att det var det det var. Jag har alltid introducerat författarskap som jag tycker barnen bör känna till för dem. Precis som min mamma gjorde för mig. "Har du inte läst Hemsöborna", kunde hon ryta. "Man måste ha läst Hemsöborna." (Hon är svensklärare, min mamma. Dylika tjatar som bekant ofta om Hemsöborna.) För mig är det rätt självklart att barnen ska ha kommit i kontakt med vissa böcker under uppväxten. Men sedan läste jag om en annan, amerikansk mamma, som hade ett klassikerprojekt med sina barn, och då insåg jag att vi faktiskt också hade ett sådant. Om än inte så formaliserat och strukturerat, utan mer på känsla.

Just nu högläser vi i alla fall Ture Sventon i varuhuset. Sexåringen är duktig som hänger med i alla "synnerligen", "tämligen" och "enastående", tycker jag. Men ibland får jag pausa och göra en lite enklare resumé för honom. Mer om detta också en annan gång.

För nu ska jag förbereda födelsedagsbrickan till min sockerärta som fyller ett år i morgon! Hon kommer att få en jättestor bondgård i plast i present. Och en pekbok jag gjort själv av våra egna bilder och en bok med Lennart Hellsings visor.

So long!

6 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! :) (Å jag läste första delen i Maj-triologin i somras, längtar efter lite tid att ta mig an de andra två. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, man behöver tid för att läsa de här böckerna, det går inte att bara ta någon sida här och där.

   Radera
 2. Åh hej!
  Vi har saknat dig!

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka! Jag har helt (fram till Augustnomineringen) missat Kristina Sandberg, måste nog läsa henne.

  Ja! Klassiker! Vi började ikväll på en, men jag tror jag ska göra citatquiz av den på min blogg.

  /Helga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sent svar här, svarade genast på ditt citatquiz istället. Tack Helga, och jag hoppas att du läser om Maj och jag vill hemskt gärna veta vad du tycker sedan! Varma hälsningar, Janina

   Radera