onsdag 5 augusti 2015

"Är vi framme nu?" Eller: 4 ljudböcker vi gillar

Ljudböcker kan vara en välsignelse i en barnamilj. Typ när man blir galen på att ungarna bara vill spela Ipad, regnet öser ner för åttonde dagen i rad eller när det är 21 mil kvar i bilen, katten kräks och alla tjatar: "Är vi framme nu?"

Sätt på en ljudbok och du förser ungarna med kultur och bildning. Och här kommer det fina i kråksången: samtidigt som du gör något annat!

Här är några av familjen Kasteviks favoriter:


Helt igenom ljuvlig uppläsning av den charmiga boken om brorsorna Carl, Anton och deras buttra morfar Prosten.

Ålder: 5 +. Inläst av: Margaretha Krook


Härlig skräckis om häxor som fångar barn. Mina ungar satt blickstilla av fasa när vi lyssnade. Super på en långresa med bil alltså (om man har lättskrämda ungar med myror i brallan då).

Ålder: 7 + ungefär. Radioteatern.


Kommentar överflödig. Jag gråter varje gång Jonathan räddar Skorpan från eldsvådan.

Ålder: 6 +. Inläst av författaren.


Ibland blir Robert Gustavssons uppläsning lite för bombastisk för mig – det är väldigt mycket dramatisering och olika dialekter. Men ungarna gillar den och berättelsen i sig är bra!

Ålder: 8 +. (Lite för krångligt språk för de yngsta + ett metaberättande som ställer till det läsförståelsemässigt.) Inläst av Robert Gustavsson.

7 kommentarer:

 1. Ljudböcker är fantastiskt och en nödvändighet i min familj om vi ska åka längre än till mataffärn typ med båda barnen. Men mina killar är 4 och snart 7 så för oss är favoriterna Alfons Åberg (de nya med Jonas Karlsson), LasseMaja (även om Johan Ulveson är anmärkningsvärt dålig på att prata på olika dialekter men envisas med att göra det ändå), Småsagor (särskilt Gittan och gråvargarna, Nasses taxi och Malla handlar) och Klas Klättermus. Längtar tills det funkar med lite längre berättelser även för lillebror som räcker lite längre. Och håller med om Storytel utbud. Vi testade i två veckor men eftersom det var tänkt mest till barnen var det definitivt inte värt att börja betala för't tyckte vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Morfar Prosten tror jag kan funka för fyraåringen också! Det är små korta berättelser.

   Radera
  2. Ja, den ska vi absolut testa!

   Radera
 2. När jag såg rubriken till ditt inlägg tänkte jag genast tipsa om "Häxorna", men den fanns ju redan på listan! Den går för övrigt i P1 som sommarlovsteater just nu. Och det är inte bara barn som sitter med andan i halsen (eller så är det barnet inom mig). Roald Dahl var en av de första författarna som jag klassade som säkert kort när det gällde att hitta nya böcker. "Matilda" är ju också fantastisk (finns den också som ljudbok månntro?). Dahl tog in det mystiska och övernaturliga innan både "Cirkeln" och "Harry Potter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matilda är helt underbar och finns som ljudbok. (Varför tipsade jag inte om den?) Tack för att du påminde!

   Radera
 3. Rusade genast in för att köpa Matilda, men hittar den inte på nätet.

  Vi lyssnade på Min morbror trollkarlen med 5,5-åringen och inläsaren där var helt suverän. Rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, synd att den inte finns att köpa. Finns på bibblan dock, Eva Röse läser. Tack för tips om Min morbror trollkarlen. Vi har högläst Häxan och Lejonet, så det kan nog vara något för oss!

   Radera