torsdag 20 augusti 2015

Hur blir man barnboksförfattare? Guide i tio steg - del 1
Du har alltid drömt om att skriva en barnbok och nu är det dags att sätta igång. Du vill bli en ny Astrid Lindgren, Martin Widmark eller J K Rowling. Men hur gör man och var börjar man?

Här kommer en guide i tio steg:

1. Fundera på varför du vill skriva en barnbok

Ärligt nu. Tänker du att ”vem som helst kan väl skriva en barnbok” eller ”en sån där Lasse-Maja kan man väl svänga ihop”? Tänk om! Många tror att de kan skriva en barnbok, vilket gör att barnboksförlagen fullkomligt dränks i manus. Men sanningen är att det är precis lika svårt att bli en skicklig barnboksförfattare som att skriva bra böcker för vuxna. Att skriva barnböcker är ett hantverk – som du måste ha stenkoll på för att lyckas ta dig igenom nålsögat i förlagens manusgranskning.

Om du vill bli publicerad måste ditt manus sticka ut. Det måste vara välskrivet/spännande/roligt/ tankeväckande/originellt/sorgligt. Helst ska det förstås vara allt det där på samma gång, eller med andra ord fullkomligt briljant! (Och nu menar jag inte att ditt manus måste vara briljant för att bli publicerat, det måste det inte. Men det måste vara riktigt bra. Så lägg ribban högt.)

Ett briljant manus slänger man inte ihop på en kafferast, det jobbar man fram genom hårt arbete och stort engagemang. Du ska alltså skriva för barn för att du brinner för att skriva för barn, inte av någon annan anledning.

2. Lär känna marknaden och målgruppen

”Jag gillade Gummi-Tarzan när jag var liten.” ”Astrid Lindgren är ju fantastisk.” Okej, vad kul, men det räcker tyvärr inte att ha koll på dina gamla barndomsfavoriter om du vill skriva det där briljanta manuset som förläggaren vill lägga vantarna på.

Barnens vardag har förändrats sedan Barnen på Bråkmakargatan kom ut. Mammorna är inte hemmafruar längre och det finns något som heter förskoleklass, Iphone, fredagsmys och Star Wars-lego. Dessutom har barnens läsvanor förändrats och det en genomsnittlig sjuåring tyckte var spännande 1956 är inte lika attraktivt längre. Tempot har skruvats upp och läsandet konkurrerar numera med Youtube och Netflix. Det måste du, kära aspirerande barnboksförfattare, ta hänsyn till. Du måste skriva så att det passar för dagens unga läsare. Strunta i din egen nostalgitripp!

Du måste också lära känna din målgrupp och deras läsvanor för att kunna anpassa texten på ett konsekvent sätt. Ämne, språk, berättarteknik och omfång måste hänga ihop. Ska du till exempel skriva lättläst så ska sidantal, språk och lix-nivå matcha och berättelsen ska handla om något som är precis rätt för en ettagluttare.

Så gå till biblioteket och låna en hel drös med barnböcker i den genre du har tänkt skriva i. Studera noggrant språket, hur långa kapitlen är och vad böckerna handlar om. Tänk på strukturen. När är det som mest spännande? Hur läskigt/barnsligt/gulligt/vuxet kan man skriva? Hur mycket gestaltning och undertext är lagom för den ålder du tänkt dig?

3. Skriv så hjärtat blöder

Japp, det är det enda som gäller. Skriv om sådant som engagerar dig, skriv den berättelse som just du vill skriva och som du hade velat läsa när du var barn. (Glöm dock inte det där med att barnens vardag ser annorlunda ut i dag än när du var liten.) Du behöver absolut inte skriva självbiografiskt, men du behöver ta en liten bit av dig själv och stoppa in i texten. Det är när du bygger texten på egna tankar och känslor som den blir bra.

Tänk inte så mycket på vad som säljer och vad du tror att förlaget vill ha. Om du vill skriva en ungdomsbok om det första kärlekspirret ska du skriva om det, om du vill skriva en bilderbok om sorgen efter en älskad farfar, ska du göra det. Det går inte att skriva bra om inte engagemanget finns (ja, jag tjatar om detta igen) och därför måste du skriva om det som just du vill skriva om.

Och var alltid, alltid lojal med barnet i berättelsen och barnet som ska läsa. Inga skämt som går över huvudet på barnen och inget tillrättavisande och mästrande tonfall.

4. Lär dig hantverket

Vad innebär det där ”hantverket” då? Och hur lär man sig det?

Med hantverk menar jag tekniken för hur man skriver skönlitterärt: hur man bygger upp en spännande dramaturgi, konstruerar karaktärer som känns som riktiga människor, gestaltar och levandegör.

Det bästa sättet att lära sig skrivarhantverket är att:
 • skriva mycket
 • gå skrivarkurser
 • läsa skrivarhandledningar (jag rekommenderar Ylva Carlsdotter Wallins Så skriver du för unga)
 • diskutera texten med andra (skrivarkompisar eller kurskompisar på skrivarkursen till exempel)
Den här punkten kombineras med fördel med punkt 3 och 4! Det går utmärkt att gå en skrivarkurs samtidigt som du frossar i barnböcker och skriver på ditt briljanta manus.

5. Putsa manuset

Första versionen av ett manus är aldrig, jag upprepar, aldrig tillräckligt bra. När du är klar med manuset kan du låta det vila någon månad eller så för att kunna titta på det med fräscha ögon. Sen går du igenom det igen. Låtsas att du är redaktör och gå igång med rödpennan. Det här behöver utvecklas! Förtydliga det här! Åh, vilken platt dialog. Stavfel! Syftningsfel! Konstig satsmelodi! Stryk, utveckla, ändra! Var hård mot dig själv.

Mina manus har jag skrivit om och putsat på minst tio vändor. Och det är innan jag skickar dem till förlaget. (Där tar förläggaren och redaktören vid och det blir ännu mer putsande.)

HÄR finns resterande del av guiden: del 6–10!

10 kommentarer:

 1. Tål att tänkas över om och om igen, även som utgiven författare. Tack!

  SvaraRadera
 2. Bra tips det där med att läsa mycket böcker i genren man vill skriva i! Jag håller mig än så länge till att skriva ungdomsböcker eftersom det är vad jag läser men jag är sugen på att testa att skriva för en yngre publik. Får ta en tur till biblioteket innan jag drar igång! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Mårten Melin, Ylva Karlsson och Kerstin Lundberg Hahn är några duktiga mellanåldersförfattare, om du är sugen på att testa att skriva kapitelböcker.

   Radera
 3. Gud, vilka bra tips! Precis så.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte lusläst detta än, men kan du inte snälla beskriva hur man åstadkommer "fördjupning"? Trovärdiga karaktärer(som läsaren bryr sig om)?

  Hälsningar ytlig barnboksaspirant
  P.s Jag använder fortfarande dina tips om miljöer som du skrev för flera år sen - jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag kan, Ingerun! Lägger ut i eget inlägg vid tillfälle!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera