fredag 21 augusti 2015

Hur blir man barnboksförfattare? Guide i 10 steg - del 2

Den första delen av det här inlägget, som innehåller punkterna 1–5, finns att läsa HÄR.

6. Anlita en lektör/testläsare

När du har gjort ditt allra bästa enligt punkterna 1–5 behöver du få en objektiv bedömning av din text.

Själv är du insyltad i ditt manus och därför hemmablind: du vet att det blir spännande i nästa kapitel och du vet varför huvudpersonen uttalar just den där repliken. En utomstående person har fräscha ögon och läser texten på ett helt annorlunda sätt än vad du själv gör. Du behöver veta hur texten landar hos läsaren innan du skickar manuset till förlag. Och det är där en lektör eller testläsare kommer in.

Jag rekommenderar att du anlitar en professionell lektör, alltså en person som tar betalt för att läsa och granska din text och sedan skriver ett utlåtande med konstruktiv kritik. Jag tycker också att du ska välja en lektör som har erfarenhet av att lektörsläsa barnlitteratur. En person som är van vid att granska manus för vuxna kan inte alltid göra en bra bedömning av ett barnboksmanus. Det är lätt att han eller hon missar sådant som att dialogen inte känns autentisk, bristande målgruppsanpassning, fel omfång etc. Barnböcker har särskilda fallgropar, så välj din lektör med omsorg.

Om du inte har möjlighet att betala en lektör kan du be en kompis som också skriver att läsa, eller någon annan du har förtroende för. Men förlita dig inte på egna barn eller andra familjemedlemmar. De kommer, precis som du själv, ha svårt att vara objektiva. Om de inte råkar jobba som redaktörer eller lektörer eller liknande förstås, då kan du gott be dem om hjälp!

7. Putsa manuset igen

Efter att du har fått lektörens/testläsarens feedback är det dags att putsa om manuset igen. Japp, igen. Arbeta om de delar som behövs. Korrekturläs noga och ta gärna hjälp av någon nitisk person i bekantskapskretsen. Språkliga och grammatiska fel drar ner helhetsintrycket, så är det bara.

Skriv ut manuset luftigt – gärna med breda marginaler som efterliknar hur formgivningen ser ut i en riktig bok. Det gör skillnad när man läser. Och som sagt, helhetsintrycket är viktigt.

Skippa färgglada papper, klistermärken och teckningar. Du vill ju verka professionell, eller hur?

8. Skriv ett skitbra följebrev

Hur ser ett sånt ut då? Jo, det är:
 • Trevligt, korrekturläst och på max en sida
 • Beskriver vad manuset handlar om på ett säljande sätt, ungefär som en baksidestext på en bok
 • Anger åldersgrupp och genre
 • Innehåller ett par–tre rader om dig själv. (Förslag: vad du jobbar med, vad du har för skrivarbakgrund, favoritböcker samt något personligt som sticker ut lite.)
 • Beskriver varför du valt just det förlaget. Om du skickar till ett av de stora förlagen just för att det är stort, behöver du inte skriva något om detta. Men om du råkar veta att just det här förlaget ger ut spännande crossover/konstnärliga bilderböcker/pigga faktaböcker, och ditt manus tillhör den genren, så är det en bra idé att peka på det. 

9. Skicka manuset till (rätt) förlag

Kolla vilka förlag som ger ut barnböcker och skicka till det förlag som du tror är rätt för just ditt manus. En del barnboksförlag är specialiserade på ungdomsböcker, andra på bilderböcker eller lättläst. Välj de förlag som ger ut böcker i din genre. Det går bra att skicka till flera samtidigt, alla gör så och det vet förlagen.

10. Håll tummarna

Grattis! Du har gjort något som få personer klarar: skriva färdigt ett helt manus istället för bara gå omkring och tänka att du "borde skriva en bok någon gång". Du har dessutom följt råden i den här guiden vilket innebär att dina chanser att bli utgiven barnboksförfattare har ökat betydligt.

Nu är det bara att vänta och hålla tummarna!

Har du skrivit ett riktigt bra manus och har du dessutom flyt, blir du antagen. Har du skrivit ett ännu bättre manus och har ännu mer flyt, så får du fina försäljningssiffror och recensioner. Gör du om den bravaden några gånger kommer du kanske så småningom att kunna leva på ditt författarskap.

Har du skrivit ett FULLKOMLIGT BRILJANT manus och har du dessutom OCEANER av flyt och tajming, blir du den nya Astrid Lindgren eller J K Rowling.

Så, nu är det bara att kavla upp ärmarna. Sätt igång och skriv nu!

10 kommentarer:

 1. Word!
  Hu, genast ramlade jag ner några pinnhål på stegen. Bra. Nu kan jag börja jobba på mitt manus igen.
  Tack för påminnelsen. Jobb, jobb, jobb ...

  SvaraRadera
 2. Word!
  Hu, genast ramlade jag ner några pinnhål på stegen. Bra. Nu kan jag börja jobba på mitt manus igen.
  Tack för påminnelsen. Jobb, jobb, jobb ...

  SvaraRadera
 3. Bra följebrevstips! Jag brukar göra ungefär så där, utom att jag inte brukar skriva vad jag arbetar med. Det gjorde jag innan, men fick tips att det var dumt - så länge det inte har något med manuset att göra.(Vilket det nästan aldrig har för min del.)

  Jag har antagit att det man skriver helst inte ska verka som irrelevant "skryt". :) Egentligen tror jag att jag skulle vilja veta yrket om jag var på förlaget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så tänker jag, att yrket säger någonting om vem man är och att det kan vara intressant. Inte för att det har någon betydelse för bedömningen av manuset, så klart, utan mer för att det ger en bild av personen bakom det.

   Jag skrev att jag är jurist när jag skickade manus till BC, som sedan hade med det i författarpresentationen på hemsidan. Så de tyckte väl som jag antar jag, att det är intressant anekdotisk information. Men VILL man inte skriva det så är det självklart inget måste.

   Har man en spännande hobby så kan man ju nämna det istället. Alltså som sagt, bara för att ge lite kort info om vem man är. Det handlar ju om att skriva ett par meningar med personlig info, inte att skicka med ett CV.

   I ditt fall tycker jag att det kan vara en idé att nämna att du driver eget företag och att du har en bokblogg. Det tyder ju på driv, och det är ju alltid en bra grej! När man ska skriva nya manus och när man ska sälja in boken.

   Radera
 4. Tack för en bra guide. En fråga bara, jag har tänkt att ha med bilder/teckningar på varje sida i boken. Ska man ändå inte skicka med skisser på detta till manuset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du uppskattade inlägget. Det beror lite på - men generellt nej. De som jobbar på förlaget är vana att läsa manus utan bilder och skulle ditt manus bli antaget väljer de en professionell illustratör som de tror passar din text. Skisser eller bilder hjälper dig inte att få ditt manus antaget, snarare tvärtom. Om du är (professionell) illustratör är det däremot skillnad: då kan du skicka en dummy med skisser eller några provbilder för att visa upp dina bilder för förlaget ihop med texten. Lycka till! /Janina

   Radera
  2. Ok så det är ovanligt att man tecknar själv alltså. Jag hade tänkt att ha en könsneutral huvudperson med ett namn som kan va både kill- och tjejnamn så att det är upp till läsaren/lyssnaren att fantisera om det är en hon eller han. Tror du det är en bra idé? Då ska ju även teckningen visa en figur som kan vara både och. Hur får jag fram det utan teckning och dessutom till den eventuellt framtida tecknaren.

   Radera
  3. Du kan ju göra en bildanvisning som beskriver hur du tänkt dig bilderna.

   Radera