söndag 30 augusti 2015

Parallellskriva på två projekt - smart växelbruk eller dåligt fokus?

Just nu skriver jag på två projekt och jag vet inte om jag tycker att det är skitsmart eller om jag bara är extremt ofokuserad just nu.

Jag har så svårt att bestämma mig. Det ploppar upp idéer och jag vill gärna vidareutveckla precis alla. Men det går ju inte.

Och jag vet också att det inte är själva idékläckandet som är det mödosamma i skrivprocessen, i alla fall inte för mig. Utan det är att hålla fast vid idén och slita fram ett manus. Ända in i kaklet, som det hade hetat om jag var sportjournalist.

Risken är ju att ingenting blir färdigt när man håller på som jag gör nu.

Men samtidigt: I helgen har jag skrivit nästan 5 000 ord på båda projekten och det är lååångt mer än vad jag skulle ha lyckats få ur mig om jag skrivit på ett och samma manus. (Och då satt jag någon timme på kvällen samt ett par timmar på biblioteket i går. En hel skrivdag finns ju liksom inte i mitt liv som det ser ut just nu.) Kanske stimulerar det här växelbruket min lättuttråkade hjärna, och gör mig mer produktiv?

Hur gör ni? Skriver ni på ett projekt i taget eller flera samtidigt?

8 kommentarer:

 1. Med tanke på att jag har minst fem idéer som jag vill göra manus av, olika långa och svåra på olika sätt, så önskar jag att jag kunde skriva på flera samtidigt. Men som det ser ut just nu så finns varken tid eller kraft att göra det. Och ärligt talat - när jag har försökt skriva på mer än ett åt gången så har båda kantrat. Så jag ska nog fokusera på att fokusera, tror jag. Så gott det nu går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det jag är rädd för .. Att det bidde en tumme av båda två. Men jag kämpar på och experimenterar lite och så får vi se var det slutar med! Rapport kommer så småningom här på bloggen!

   Radera
 2. Det kan nog vara både bra och dåligt att ha flera manus på gång samtidigt. Minus är väl att man blir splittrad och tappar fokus, men samtidigt kan ett extra manus vara ett sätt att "komma ifrån" och andas lite frisk luft. När man sedan går tillbaka till manus 1 kanske man ser saker med nya ögon i det, och det är ju bra.

  Det där med att ha en massa idéer som ploppar upp kan ju också vara lite frustrerande då man inte har tid att ta tag i dem :) Men trist vore det ju om det var helt tomt i skallen. Man får skriva ner idéerna när man får dem och sedan låta dem mogna i skallen. Själv går jag runt och klurar på minst 3-4 böcker/noveller hela tiden och bit efter liten bit faller berättelserna på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man får ju vara glad för att man har idéer. Tråkigt vore set ju annars, precis som du säger.

   Radera
 3. Jag tror på växelbuk Janina! För mig befruktar det ena projektet det andra, även att arbeta med kreativitet på andra sätt än skrivande:)
  (men visst...lite rörigt blir det och känns det förstås ibland...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,men eller hur! Kör man fast i ena kan man fortsätta på andra.

   Radera
 4. Jag skriver nog egentligen helst på bara ett men samtidigt har jag faktiskt skrivit på fler under våren och det har ju gått bra. Det var iofs olika typer av böcker, men ändå. Ibland behöver man ju en paus i det ena och då kan det nog vara så att man får lite ny energi om man går över och skriver på ett annat. 5000 ord på båda projekten under en helg är iaf grymt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tur att jag skrev så mycket i helgen för i veckan har det blivit 0 ord ... Mycket på jobbet föräldramöten, med mer. Men tar nya tag nu!

   Radera