onsdag 19 augusti 2015

Vackraste kartboken jag sett

 


Det här kan vara den vackraste faktaboken för barn jag sett någonsin: Kartor av Alexandra Mizielinska och Daniel Mizielinski. Den är utgiven på Alfabeta i Sverige, men författarna är från Polen.

På ljuvligt pastellfärgade uppslag myllrar det av detaljerade bilder och fakta om världens länder. Vad äter man? Vad heter barnen som bor i landet? Vilka djur och växter finns det? Vilka kända personer kommer från landet?

Det är svårt att se sig mätt på alla fina bilder. Man kan försjunka i den i timmar.

Är man i pekboksåldern kan man titta på alla bilder på olika djur och alla spännande gubbar. Är man nybörjarläsare är det perfekt att ljuda sig igenom alla spännande ord i boken: Jät-te-myr-slok. Vin-dru-vor.

Är man ett äldre barn eller vuxen kan man fundera på vilka länder man har besökt och vart man skulle vilja åka, vad huvudstaden i Ghana heter, om Corbusier verkligen var schweizare och varför man inte smakade knedliky när man var i Prag.

PS. Det finns dock folk som tycker att boken är hemsk och förkastlig. För mig är det dock en helt obegriplig reaktion. DS. 

3 kommentarer:

 1. Vilket bra boktips! Den ska nog min yngste, sexåringen, få i julklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är jättefin. Samtidigt är det ju ett problem att Europa har fått större plats än övriga världsdelar(som recensenten påpekar i recensionen jag länkar till). Men jag förlåter det, eftersom jag tycker att den är så ofantligt fin och välgjord.

   Radera
 2. Tyvärr gick den bort som present hos oss eftersom Korea inte finns med. Så jag får nog ge recensenten delvis rätt ändå. Istället fick han Sarah Sheppards kartbok, den är fin.

  SvaraRadera