tisdag 11 augusti 2015

Vidablick, Sunnanäng, Ensamheten. Och Köttsjön.


I kväll har jag studerat Sverigekartor för att hitta ett passande ortsnamn till berättelsen jag jobbar med just nu.

Det lutar åt att det blir en fiktiv plats och ett påhittat namn, för då kan jag helt fräckt sno ihop geografin så att den blir precis som jag vill ha den. Till exempel vill jag eventuellt ha ett kalkbrott i närheten av byn. Och kanske ett sanatorium. Kan bli kämpigt att hitta de två sakerna i en och samma by.

"Kan det utspela sig var som helst?" frågade min nioåring storögt.
"Japp", svarade jag, och kände mig märkvärdig. "Jag kan hitta på så att det blir precis som jag vill."

Man kan ju förstås sno ett existerande namn också och bara göra om platsen. Sunnanäng och Vidablick är till exempel autentiska ortsnamn, fast i Astrid Lindgrens och Katarina Genars berättelser är de fiktiva platser.

Jag vill hitta något fantasieggande. Som Ensamheten eller Njutånger.

Fortsätter att googla nu en stund för att se vad jag hittar. Det kommer inte bli Leverberg eller Köttsjön i alla fall.

I alla fall inte i den här boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar