onsdag 9 september 2015

Böcker om flyktingbarn

Jag är en rätt känslig person och de senaste veckornas rapporter om flyktingkrisen har berört mig väldigt.

Mina vardagsproblem känns så erbarmligt futtiga när jag tänker på dem som sitter i en trasig båt någonstans i Medelhavet. Futtig känns ock denna blogg.

Men jag tänker också på litteraturens kraft och förmåga att överbrygga gränser mellan människor. I böcker förmedlas andra människors upplevelse av världen inifrån. En läsare får ta del av huvudpersonens tankar och känslor, inte bara de yttre skeendena. Och jag är övertygad om att läsningen därför påverkar empatiförmågan på ett alldeles särskilt sätt.

Jag misstänker att främlingsfientliga människor oftast inte är några storläsare. Det går liksom inte att vara det om man vänjer sig vid att hela tiden ta in andra personers perspektiv: människor som lever på andra kontinenter, i andra tidsepoker, som har en annan religion, hudfärg eller sexuell läggning än man själv.

Förra veckan tipsade jag om boken Om det var krig i Norden här på bloggen. Den här veckan vill jag tipsa om Annika Thors underbara serie om de judiska flyktingflickorna Steffi och Nelli som kommer till Sverige under andra världskriget. Serien börjar med boken En ö i havet och fortsätter med Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Annika Thor skildrar Nellis och Steffis livsöden med säker hand: från ankomsten med båt i Göteborgs skärgård till tonårstiden med inackorderingsrum och läroverk i stan. Det är alltid empatiskt, aldrig sentimentalt. Böckerna är moderna klassiker, och om du inte har läst dem, gör det!

Sedan skulle jag också vilja utmana Carolina, Prickiga Paula och Ingerun att tipsa om sina favoritböcker om flyktingbarn eller flyktingar (eller barn i krig över huvud taget, om ni hellre vill det). Skicka gärna vidare utmaningen!

Det kanske kan få bli bokbloggvärldens bidrag till att lyfta flyktingproblematiken just nu? 

11 kommentarer:

 1. Bra idé! Jag hänger på ASAP.

  SvaraRadera
 2. Bra idé! Jag hänger på ASAP.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Här kommer de:
   http://carolinalandin.blogspot.se/2015/09/bocker-om-flyktingbarn.html

   Radera
 4. Bra idé, jag vill gärna vara med. Här kommer mina tips: http://www.anneliedrewsen.se/?p=2386

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du var med och tack för fina tips!

   Radera
 5. bra grej. mina tips kommer under dagen!

  SvaraRadera
 6. Charlotta Elmgren18 september 2015 11:48

  Janina, hej från Kapstaden! Mitt bästa tips är Ilon Wiklands Den långa långa resan (skriven av Rose Lagercrantz men handlar om Ilon Wiklands barndom), den är helt fantastisk! Tyvärr dock mkt svår att få tag i (antikvariat.net kan vara ett tips). Sedan är Ulf Starks Systern från havet (om finskt krigsbarn, ill av Stina Wirsén också bra.)

  Och varför inte Barnen från Frostmofjället! Den har vi just tagit oss igenom som högläsning, den är på sätt och vis outhärdligt präktig, men på andra sätt väldigt aktuell.

  SvaraRadera