måndag 2 november 2015

Familjen Kasteviks läslov


Alltså det nya påfundet läslov = den bästa uppfinningen sedan skivat bröd. (Varför säger man så egentligen? Skivat bröd är väl helt okej, men betänk hjulet, internet, alfabetet? Nåväl. Mycket bra grej detta med läslov i alla fall.)

Familjen Kastevik har haft läslov och det har tillbringats i Dubai. Och det har lästs! Och skrivits, plikttroget, varje dag när minstingen sovit middag. Nu är jag 12 000 ord in i nytt manus, det känns bra.

Vad har vi läst då? Min man har läst läbbiga Färjan, nioåringen sista delen av Hungerspelen, sjuåringen fantastiska serieromanen Amulett och tvååringen fina Mollan och mormor av Lena Anderson.

Jag har läst härliga Maresi av Maria Turtschaninoff, Färjan av Mats Strandberg (hantverket sitter som en smäck, men kan vi diskutera boken utifrån ett klassperspektiv?) och fantastiska När hundarna kommer av Jessica Schiefauer.

Sedan började jag på en isländsk deckare, men tröttnade efter trettio sidor. Översättningen var hemskt konstig (vem använder ord som palaver och bussarong, det känns inte direkt nutida?) och jag hade hoppas på att Reykjavik som miljö skulle kännas lite fräscht men det gjorde det inte. Jag har svårt att hitta bra deckare, det är möjligen en smula snobbigt, men bara "whodunnit" räcker inte för mig utan det måste vara litterärt också. Tipsa mig gärna om riktigt, riktigt bra deckare!

Vad har ni läst på läslovet?

8 kommentarer:

 1. Här kommer två bra deckartips från en som är riktigt, riktigt petig med deckare: Åsa Larssons böcker (fast de har du säkert redan läst?)(om du nu INTE har läst dem...ränn iväg til. bibblan pronto!) Och så böckerna om Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear - mellankrigstid (och första världskrigstid), London, smart kvinna i huvudrollen som inte låter någon sätta sig på henne. Åtminstone tre finns översatta till svenska, men på engelska många fler. Läs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Åsa Larsson är väl en av de få jag "tolererar". Och Carina Burman, men hon är kanske inte primärt vad jag skulle kalla deckarförfattare utan skriver mer en slags historiska pastischer. Men Winspear kände jag inte till, det lät intressant! De ska jag kolla in, tack för tips!

   Radera
 2. Jag gillar Barbara Vine, Minette Walters och Gillian Flynn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helga, jag vet att du är kräsen liksom jag. Så stort tack för tips.

   Radera
 3. Jag har läst Jan Svensson, Här ligger jag och blöder och Djupa ro.
  Schiefauer står näst på tur på läslistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot (När hundarna kommer menar jag alltså)! Jag tyckte att den var väldigt bra. Vinner hon Augustpriset igen så är det henne väl unt.

   Radera
 4. Tips på deckare: Små svarta lögner av Sharon Bolton! Välskrivet och spännande.

  SvaraRadera
 5. Jag har hört att Sara Löwestams böcker om Kouplan är bra (OBS, inte läst själv).

  SvaraRadera