fredag 29 januari 2016

Hur man får ut 27 timmar av ett dygnJag skriver vid sidan av mitt vanliga jobb (som rättssakkunnig på Regeringskansliet), och då och då får jag frågan hur jag hinner med.

Jag önskar ibland att jag kunde svara att det är för att jag är superdisciplinerad, ställer klockan på sex och skriver en timme före frukost varje dag. Men jag är sjukt morgontrött så det alternativet finns liksom inte.

Däremot så är jag ganska bra på att utnyttja små stunder till författandet. Och då menar jag inte att jag skriver på små lediga stunder, för det kan jag tyvärr inte. Jag måste ha åtminstone en timmes obruten tid för att det ska kännas meningsfullt och för att jag ska få något gjort. Men jag gör en massa andra saker på skärvorna av "ledig" tid i vardagen.

Till exempel sånt här:

Läser böcker på pendeln på väg in till jobbet
Tänker ut en scen när jag nattar ett barn
Lyssnar på podcasten Writing Excuses när jag springer
Skriver ner idéer till mina egna böcker när jag ser en serie med min man
Tänker på vad jag gillar i någon annans bok när jag lagar mat
Skriver ner idéer till scener och dialoger i mobilen när jag äter lunch
Skriver ett blogginlägg på mobilen på lunchrasten
Mejlar förlaget från mobilen på väg hem på tåget
Går till bokhandeln på lunchrasten och tittar på andras omslag och baksidestexter

Allt det där är förutsättningar för att jag ska kunna skapa egen text. Om jag inte läste, funderade och analyserade andras berättelser hela tiden skulle jag inte ha en aning om vad jag själv skulle skriva. Så av dygnets 24 timmar använder jag nog minst 2–3 till mitt manus, helt omedvetet och ostrukturerat, och utan att ha skrivit en enda rad.

Men när jag väl sätter mig och skriver så har jag oftast tänkt ut precis vad jag ska skriva, och då är jag i bästa fall löjligt effektiv. Har jag flow kan det bli 2000 ord i ett svep, och det är ganska mycket, det motsvarar nog 8–10 boksidor.

Hur gör ni andra deltidsskribenter? Schemalagd skrivtid eller ta det som det kommer, väckarklocka som ringer varje morgon, lediga dagar, kvällar, helger?

7 kommentarer:

 1. Känner igen mig en hel del ;-)
  Min sammanhängande skrivtid får jag ta när den kommer. Har varit ledig för att skriva två dagar per vecka. Men det blir inte bara skriv då. Marknadsföring, bokföring och sådant ska även fixas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju sånt som ska göras också, förstås. Inte ens en heltidsförfattare skriver ju på heltid, för tid går åt till klassbesök, administration med mer. Men att få hela skrivdagar tycker jag ändå känns lyxigt ...

   Radera
 2. Jag långpendlar så min skrivtid har jag framförallt förlagt till mina tågresor. Särskilt bra passar det på morgonen. Oftast ägnar jag kvällen åt att fundera på vad jag ska skriva och har jag tur så har jag ett perfekt skrivflow på morgonen. Men inte alltid. Det är inte alla dagar som jag är superpigg och i mitt bästa flow 06.00. /Angelica - än så länge författarwannabee :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var ambitiöst. Hur lång restid har du? Är du disciplinerad och skriver varje dag?

   Radera
 3. Jag måste ta det tidiga tåget eftersom det är jag som hämtar barnen på eftermiddagen och behöver då ta ett tidigt tåg hem. Restiden är ungefär 55 minuter och jag försöker skriva varje dag. Men som sagt,varje dag är inte gjord för att vara pigg och alert 06.00 ...:-)

  SvaraRadera
 4. Jag känner delvis igen mig i det du skriver. Överhuvudtaget tror jag det är väldigt viktigt att låta idéer och karaktärer jäsa länge i huvudet innan man skriver ner dem. I bästa fall kan jag också känna att jag är löjligt effektiv när jag sedan väl sätter mig ner och skriver. Jag har ju det liksom klart i huvudet redan. Jag är ledig två eftermiddagar i veckan. För att skriva helst. Funkar sådär. Ganska lätt att man planerar in annat, t.ex. skoljobb vilket verkligen inte är OK ... Fy på mig. Jag får börja säga till mig själv på skarpen. Som Pippi.

  SvaraRadera
 5. Jag är nog bättre på ren skrivtid än att göra allt det andra du skrev. Önskar jag lade mer tid på att reflektera - jag tror att man vinner på det. Jag har ju heller något förlag att hålla uppdaterat eller någon riktigt deadline att följa, mer än min egen.

  Just nu är jag föräldraledig och kan utnyttja både tiden när barnet sover mitt på dagen och ofta någon stund på kvällen när han somnat (men då har jag ju bara ett barn). En vanlig dag får jag till mellan 500-2000 ord. Om en månad ska barnet börja på förskolan och när jag sedan börjar jobba har jag tänkt att utnyttja tiden på bussen (20 + 20 minuter). Jag kommer åka med industribuss där det går en till jobbet på morgonen och en från jobbet på eftermiddagen. Bussen går tidigt, vilket medför att jag kommer komma till jobbet 45 minuter innan utsatt arbetstid. Antingen kan jag skriva i de 45 minutrarna innan jag stämlpar in, eller så kan jag samla på mig tid och ta ut en heldag ledighet typ var 14:e dag (älskar flex!!!). Får se hur jag gör.

  SvaraRadera