fredag 5 februari 2016

Jag försökte se smart ut men det gick sådär


I dag har jag tagit nya författarporträtt och det innebar att jag försökt se smart ut i en hel timme. Det var jobbigt. Man är så van vid att se glad eller snäll ut på bild när man är kvinna. Man får så sällan blicka ner på någon med intellektuellt rynkade ögonbryn. Man har liksom inte vanan inne.

Inför fotogaferingen kollade jag igenom ett gäng med författarbilder på nätet och det slår mig hur bildspråket påverkar hur boken/författarskapet uppfattas.

Litterär vuxenförfattare: svartvit, kontrastrik bild. Författaren blickar ut i fjärran. Författaren ser smart ut. Men inte så folklig. Tänk Jonas Hassen Khemiri eller Torgny Lindgren.

Underhållningslitteratur: färgglad, inbjudande bild. Författaren ler och har kanske huvudet på sned. Inga kala stadsmiljöer eller grubblande poser. Författaren ser inte så smart ut. Mer trevlig och folklig. Tänk Martina Haag.

Jag tycker mig även ana en viss övervikt åt leende, snälla bilder när författaren är en kvinna. Och när hen skriver barnböcker. Men jag kan ha fel.

Hur påverkar de här bilderna hur vi upplever författarens bok? Hur på verkar det vilka genrer som upplevs som fina och litterära eller fula och kommersiella? Och vem bestämmer vilket bildspråk som ska användas? Fotografen, författaren själv eller förlaget?

9 kommentarer:

 1. Haha, din tes stämmer in på mig! Jag är kvinna och skriver ungdomsböcker och ser därför snäll och trevlig ut! :) Faktum är att det var ett medvetet val. Jag vill se ut som mig själv på mina böcker och jag ser sällan allvarlig och intelligent ut (även om jag naturligtvis är det senare! :P). Jag är en glad författare och ser därför glad ut på författarfotot och det planerar jag att göra även på framtida bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du tycker att dina bilder passar med den du är och hur du vill framstå. Såg förresten din bild flimra förbi i en artikel om samernas nationaldag. Fin! Och glad.

   Radera
 2. Oj hjälp, dags att börja fundera på sånt också nu när man lyckats bli antagen... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det blir väl kärt besvär. Grattis till antagning! Men det är nog bra att faktiskt ha en tanke kring vad man vill att bilderna ska förmedla, och att kommunicera det till fotografen som tar porträttet. Har man skrivit en väldigt allvarlig bok om ett tungt ämne blir det för om man står och skrattar på bilderna. Och vice versa.

   Radera
 3. Även jag är en glad författare och ser glad ut på mina bilder. Och kanske lite moderlig ;-) Eftersom jag bekostar dem själv bestämmer jag själv stilen. Men nu i efterhand ångrar jag att jag inte tog någon mer avslappnad bild. För "stiliga" bilder passar inte i alla redaktionella koncept. Hoppas du hade kul ändå och blir nöjd med dina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättefin bild på dig idag i tidningen!

   Radera
  2. Tack Janina! Det var allra sista bilden vi tog den gången. Fotografen och jag var på väg hem från museet där vi gjort själva jobbet. Regnet hängde i luften och vi bara chansade ;-)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera