onsdag 9 november 2016

Har drabbats av akut längtan

... efter att skriva sonetter.

Har alltid velat skriva poesi men inte vågat. Och gillar rim. Efter att Sara Danius konstaterat att Bob Dylan "är extremt bra på att rimma" som ett skäl till att han fick Nobelpriset så vågar man ju dessutom skriva vers på rim utan att känna sig som en tönt.

Kanske är det valresultatet som skapar ett starkt behov hos mig av ordning och reda. Prydlighet i formen, struktur. Sofistikationer, bildning.

Motpoler till det kaos som pågår i världen just nu.

Hå hå, ja ja. 

4 kommentarer:

 1. Hur går det med sonetterna? :)

  Tycker det är konstigt hur den rimmade texten bara ramlat bort ur den vuxna litteraturvärlden. Jag var inte särskilt entusiastisk över Bob Dylan som nobelpristagare, men kanske har du rätt i att detta kan leda till ett välkommet uppsving i rimstatusen, även utanför barnramsor och låttexter.

  Mitt eget rimsmide är tyvärr mest begränsat till julklappsrim, även om vi är ganska ambitiösa på den fronten i min familj. Kanske borde jag låta mig inspireras av dig och se om jag kan få till något med mer djup. Det är ju en sådan känsla när form och tanke knyts ihop och förstärker varandra. Till exempel i Karin Boyes Jag vill möta… Den ger mig rysningar varje gång jag läser den, just för att den är så enkel och stram, med regelbundna rim som inte blir krystade utan bara får orden att kännas ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga sonetter skrivna än tyvärr :-). Men längtan efter rim och rytm finns kvar. Vi läser mycket rimmad barnlitteratur hemma just nu, tex Lotta Olssons och Olof Landströms Mitt bland stjärnor, som är helt förtrollande. Någon gång vill jag ge mig på något liknande. Jag har en idé, men den ska få gro i lugn och ro.

   Jag var för övrigt inte heller speciellt entusiastisk över Dylan som pristagare!

   Radera
 2. Rimmad poesi är underbar! Rim underlättar ju utantillärningen.

  Har du läst Eva Ströms översättning av Shakespeares sonetter? Absolut mästerliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Helga, det har jag inte, tack för tips!

   Radera