onsdag 4 januari 2017

Läsdagbok för år 2016

Jag har skrivit läsdagbok för första gången i mitt 37-åriga liv.

Troligen har jag glömt några titlar, i början av året var jag inte så noggrann. Det var inte meningen att skapa en fullständig läsdagbok från början, nämligen. Ibland när folk vill ha boktips står det alldeles stilla och så kommer jag inte på någonting, därför började jag anteckna lästa vuxenböcker som jag gillade i mobilen, som en liten katalog med boktips. Det utvecklade sig sedan till en dagbok över lästa böcker.

Jag har inte skrivit upp några bilderböcker, för det läser jag flera per kväll för treåringen och samma titlar återkommer alltid flera gånger, så det skulle blivit alldeles för knepigt att hålla reda på. En del kurslitteratur som är skumläst eller bara läst i delar har jag inte heller antecknat, och så tror jag att jag glömt en hel del barnböcker, eftersom jag bara antecknade vuxenromaner från början.

Jag är förvånad över att jag inte läst mer för barnen. Det kan i och för sig bero på att de läser bra själva nu, även åttaåringen, eller så har jag glömt några höglästa böcker. Och så är jag förvånad över att jag läst så få titlar på engelska. Och jag skulle vilja ha läst mer poesi! Det ska jag ta mig an år 2017.

Hur som helst, detta är (i runda slängar) 2016 års lästa böcker, 67 titlar:

Stoner, John Williams
Mrs Dalloway, Virginia Woolf
Flickvännen, Karolina Ramqvist
Den vita staden, Karolina Ramqvist
Den andra kvinnan, Therese Bohman
Bestiarium, Mare Kandre (omläsning)
Ishavspirater, Frida Nilsson (högläsning)
Jurtjyrkogården, Stephen King
Bön för Tjernobyl, Svetlana Aleksijevitj
Emres handbok, Siri Spont (högläsning)
När skruven dras åt, Henry James
Steglitsan, Donna Tartt
De förvridna, Negar Naseh
Människohamn, John Ajvide Lindqvist
Du, bara, Anna Ahlund
Skuggsommar, Mia Öström
Väggen, Marlen Haushofer
Min fantastiska väninna, Elena Ferrante
Barnhemmet, Cecilia Lidbeck
Middagsmörker, Charlotte Cederlund
Kyrkogårdsboken, Neil Gaiman
Killing monsters: why children need superheroes and make-believe violence, Gerard Jones
The gothic in children's literature: haunting the borders, Anna Jackson
Nursery realms, Gary Westfahl
Emily, LM Montgomery
En bön för de stulna, Jennifer Clement
Vid varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, Tom Malmquist
Så har jag det nu, Meg Rosoff
Jag ger dig solen, Jandy Nelson
Gånglåt, Elin Olofsson
Ur vulkanens mun, Helena von Zveigbergk
Århundradets kärlekssaga, Märta Tikkanen
Anna och Mats bor inte här längre, Helena von Zveigbergk
Kära Liv och Caroline, Liv Strömqvist & Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Butchers crossing, John Williams
(M)ornitologen, Johanna Thydell
Aftonland, Therese Bohman
Fjäril, Sonya Hartnett
Den jag var, Meg Rosoff
Billie avgång 9:42 till nya livet, Sara Kadefors
Anna d'Arc, Mårten Sandén
Dorian Grays porträtt, Oscar Wilde
Ta itu, Kristina Sandberg
Vi ses på Place de la Sorbonne, Justine Lévy
Serafina and the black cloak, Robert Beatty
Frankenstein, Mary Shelley
Hennes nya namn, Elena Ferrante
Kvinnan på tåget, Paula Hawkins
Världens mesta Ester, Anton Bergman
Insekternas sång, Kristina Sandberg
Tillbaka i stallet: handbok för vuxna hästälskare, Anna Kågström
100 böcker att läsa innan man blir vuxen, Karna Nyström
Barn som bråkar: att hantera känslostarka barn i vardagen, Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman
Förvara smart: organisera ditt hem, Paulina Draganja
Vattnet drar, Madeleine Bäck
Kristin Lavransdotter I, Kransen, Sigrid Undset
Godnatt mister Tom, Michelle Magorian (högläsning)
Projected fears, Kendall R Phillips
Horror: an introduction, Gina Wisker
Populärkultur, Simon Lindgren
Tio över ett, Ann-Helen Laestadius
Att vara eller inte vara: dikter om dig, Mårten Melin
Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård
God jul, Lilla Lök, Frida Nilsson (högläsning)
Särskilt begåvade barn, Linda Kreger Silverman (omläsning)
Evig natt, Michelle Paver
Kristin Lavransdotter II, Husfrun, Sigrid Undset

Den pinsamma listan:

Detta är havererade projekt, som jag läst en hundra-tvåhundra sidor i och som sedan blivit liggande. Inte för att de var dåliga, utan mer för att jag är ... lat och detta är böcker som bjuder motstånd:

Wolf Hall, Hilary Mantel
Kanada, Richard Ford

5 kommentarer:

 1. Haha! Tack särskilt för de två sista. Jag har precis gett upp Min fantastiska väninna som ljudbok. Vete fasen om jag inte ger upp ljudböcker också. Klarar inte av att hålla reda på handlingen i dem.

  Å vad jag blir sugen på att prata mera böcker med dig, både vuxen och barn.

  Mina killar tröttnade på Ishavspirater. Tråkig! Märkligt nog funkar Kulla-Gulla istället. Tror att det är de busiga Kullabarnen och eländesskildringarna som fascinerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, ljudböcker har jag gett upp för länge sen. Det går för långsamt, en bok man hade läst på tre timmar blir åtta timmar lång som ljudbok. Och så stör jag mig på intonationen hos uppläsaren och så tappar jag koncentrationen ...

   Ishavspirater är underbar tycker jag - men också lite lång. Och i mitten är det ett lite segt parti där berättelsen inte riktigt rör sig framåt. (Tex när hon är strandad på ön med den lilla sjöjungfrun.) Är för övrigt väldigt imponerad av alla klassiker du högläser! Att barnen orkar igenom dem! Just nu läser vi Burkpojken av Christine Nöstlinger, knasig och kul, påminner lite om Roald Dahl. Jag läste den som barn och minns att jag tyckte mycket om den och åttaåringen gillar den också.

   Jag skulle också gärna prata böcker med dig, live eller så här!

   Radera
 2. Men vilken guldgruva! Full med boktips! Särskilt sugen att spana in Killing monsters och The gothic in children's literature: haunting the borders. Försökte också med Fords Kanada men gav upp p g a den inte fångade mig alls. Hilary Mantels böcker om Cromwell däremot älskar jag, men så är också Tudoreran ett specialintresse. Gott läsår 2017! //Linn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott läsår till dig också!

   Kul att du hittar tips på min lista! The gothic ... var sådär, det är en samling med artiklar som jag hade svårt att hitta en röd tråd i. Killing monsters däremot var bra - och uppfriskande. Rekommenderar dock varmt Kristin Lavransdotter (om du inte har läst den redan?), speciellt om man gillar historiska romaner.

   Jag har som nyårslöfte att läsa minst en bok i veckan detta år. (Och jag vill egentligen läsa Mantel, jag är väldigt förtjust i historiska romaner egentligen och jag har hört mycket gott om Wolf Hall: Jag ska ge den en chans till.)

   Radera
 3. Imponerande! När hinner du?? En hel del titlar som jag själv har läst..

  SvaraRadera